Geng Budak Malas ^^

Monday, August 25, 2014

Adat Cukur Jambul di Negeri Sembilan

Assalamualaikum Semua....

For this entry Cik Ezny nak kongsi pasal adat cukul jambul di Negeri Sembilan. Baru-baru ni, 24/08/2014 kawan Cik Ezny buat majlis cukur jambul untuk anak dia di Batu Kikir, Negeri Sembilan. Bagi Cik Ezny adat orang Negeri Sembilan masih menebal atau keluarga Cik Ezny yang tak berapa ikut adat sangat mungkin...hihihi. 

Seronok tengok keluarga diaorang ramai-ramai berkumpul. Dah siap majlis, semua tukar uniform kenduri then tukar baju uniform buat kerja. Terbaikk la. Keluarga Cik Ezny besar, so kalau majlis-majlis macam tu selalunya pakai katering je. Siapa pulak yang rajin nak basuh periuk belanga besar-besar tu pulak kan. Tapi bila tengok keluarga diaorang sama-sama buat kerja daripada wan, mak sedara, ayah sedara sampai ke cucu kemas sama-sama. Cik Ezny tapik spring kat diaorang.

Kawan cik ezny ni pun buka orang Nogori, suami dia orang nogori. Dia orang Terengganu, dia pun kata dia first time tengok orang buat majlis berendul. Maybe some negeri je buat majlis ni.


Sorry gambar memang gegar gilee babas. So enjoy the picture okay...


Majlis Cukur Jambul



Berendul
Cik Ezny tak pastilah macam tu ke ejaan dia, berendul. Betul la kot. Siapa tahu apa tu berendul?? Masa korang kecik korang ada majlis berendul tak? Macam cik ezny dulu tak ada. RasanyaPahang tak buat majlisni rasanya. Majlis cukur jambul adalah. First time Cik Ezny tengok majlis berendul ni masa dekat Kedah. So yang ni second time.

Creative je dorang ni decorate buaian tu....hihihi. Tomei angat ^^

 dorang hias buaian tu denganbelon and gula-gula. Jajan-jajan tu dorang ikat dengan benang....hihihi.
Meriah gitu... =)

 my sis with my friend (dah beranak dah kau eyza ea...huhu)

 amboi sedapnya Ainul tidur yer..... geram je anty nak cubit pipi tembam dia

 bermulalah aktiviti berebut coklat bila majlis berendul tamat. Bukan budak je excited. Dengan pakcik-pakcik tu sekali berebut kutip cokla..huhuhu.


 happy family. Semoga berbahagia selamanya



Saje nak cerita, gamba dekat atas ni kepala kambing...huhuhu. Cik Ezny tak tahu pulak ada orang masak kepala kambing. Katanya dorang masak dengan mata dengan otak terus sekali...... Dorang suruh try, tapi Cik ezny tak beranilah.

yang gambar atas tadi kepala kambing belum kena potong. Yang ni selepas ni potong, yang putih-putih tu dorang kata otak dia. hahaha. Cik ezny tengok pic ni lama-lama , pening pulak pale den ni hah....


p/s: Bilalah jodoh cik ezny ni nak sampai ni....hokhokhok (gatai ko ea =P)


Monday, August 18, 2014

Jamuan Hari Raya

Assalamualaikum uolls...

Rasanya masih tak terlambat Cik Ezny nak ucapkan Selamat Hari Raya....
Alhamdulillah Jamuan Hari Raya di rumah parents Cik Ezny semalam berjalan dengan lancar walaupun sedikit kelam kabut bila orang dah start ramai. Tapi masalah tu biasalah kalau buat jamuan. Okay for this entry Cik Ezny just nak cerita secara ringkas menu Open house kitaorang.
Cik Ezny buat entry pasal jamuan raya ni sebab ada yang search dekat pak cik Google pasal Jamuan Raya keluar blog Cik Ezny kan. So memandangkan Cik Ezny pun baru buat open house harap dapat membantu kepada sesiapa yang mencari apa-apa pasal Jamua Raya atau Open House yer.

Tapi awal-awal Cik Ezny nak mintak maaf sebab tak dapat nak masukkan gambar menu-menu masa Open House. Tak sempat betul. Cik Ezny tak sempat tukar baju lagi , orang dah sampai so agak terkejar-kejar sikit la.

Menu Open house tahun ni

Makanan
- Sup Daging Kambing
- Sup Ayam
- Mee Kuning
- Mee Hoon
- Satay Ayam dan Daging
- Nasi Impit dan kuah kacang
- Lemang
- Rendang Daging
- Roti Jala

Air
- Oren Sunquick
- Air Rozel (tanam sendiri)

Desset 
- Agar-agar sirap
- Cream puff
- Kuih raya
- Candy Corner

Candy Corner
Candy Corner ni konon nya , nak buat kelainan la. Hihihi. Dekat area sini budak-budak memang suka, kejab je dah licin. Rakus betul kanak-kanak ni nampak candy.....ish3  =P

  konon-konon isi cream puff dalam pinggan nak nampak cantik dalam gambar, padahal bukan main banyak my mum oder sampai tak habis . Tapi cream puff orang ni tak berapa mantop la , menyesal beli dekat orang ni =(

Suasana Jamuan Hari Raya


 antara yang hadir





Oklah, setakat ini sahaja entry Cik Ezny . Diharap entry kali ini memberi manfaat kepada yang memerlukan.
Assalamualaikum ^^

Friday, August 15, 2014

Pengalaman Naik Train Dari Jakarta ke Bandung

Assalamualaikum uolls-uolls .....

Oraite dulu Cik Ezny pernah janji nak buat entry pasal pengalaman Cik Ezny naik train dari Jakarta ke Bandung. So hari ni Cik Ezny nak kongsi sikit pengalaman Cik Ezny to those yang mencari tips naik train dari Jakarta - Bandung, to those yang tersesat-sesat terjumpa blog Cik Ezny and to those silent readers yang sangat comel tengah baca blog Cik Ezny ni.

Okay cerita nya konon nyalah kan rombongan kami sepupu-sepupu nak naik train sebabnya nak murah , nak backpackers kan (tangan di bahu mata ke atas) , tapi selepas Cik Ezny kira-kira balik lagi murah kalau terus ambil supir naik kereta kalau pergi ramai-ramai sebab dia terus kira package kan. Tapi ingat yer uolls-uolls semua kalau naik train kalau pergi seorang dua, memang murah. Tapi kalau pergi ramai-ramai better naik van jela. Naik train dari Jakarta ke Bandung memang best. Memang tak menyesal langsung mencuba. 

Train pon not bad, pemandangan pun cantik dan yang paling penting selesa if korang ambil executive seat la. Cik Ezny nasihatkan ambil executive seat jela, tapi tak adalah mahal sangat, tak sampai RM 30 pun. Masa nilah uolls nak jadi orang kaya, hakhakhakhak. Serius tak mahal pun harga tu okay, terutama untuk safety korang. Yelah orang ramai kan, kitaorang hari tu naik train kol 6.30 pagi pun ramai gak orang, bayangkan kalau korang pergi time peak hour..


di kaunter pemeriksaan tiket

sempat lagi berposing tau





ada plug dalam train so kalau nak charge phone bolehla, tapi pastikan korang bawak international adapter plug



Kalau korang bosan-bosan duduk dalam train tu korang boleh jalan-jalan, tapi dekat dalam train tu tak ada tempat menarik pun nak lawat. Kalau nak jalan pergi cafe dorang dekat belakang tu boleh la. Tapi sebenarnya dalam perjalanan ada pelayan datang dekat seat korang untuk tanya korang nak order makanan ke tak. Tapi kitaorang saje nak makan dekat cafe dia, ada meja. Harga makanan dalam train pun tak adalah mahal sangat. Tapi tak adalah murah sangat, harga normal macam dekat cafe biasa. Yang paling penting makanan dekat sini semua sedap.



yang ni sedap. Must try. Atas tu roti, dalam mangkuk tu supdia. So main cicah-cicah kalau nak makan.

nasi goreng ayam pun ada uolls....


kami berlapan meredah Indonesia....yeahhh !!!


Pemandangan Dari Luar

Pemandangan sepanjang perjalanan memang cantik terutama bila train lalu dekat area cerun bukit . Tapi mostly pemandangan pokok padi. Pokok padi ke tu?? Yelah kot, tapi yang paling penting memang cantik. Dari dari sini jugak kita boleh tengah kehidupan seharian warga Indonesia. Tapi kitaorang pergi ke Bandung pagi Jumaat , so boleh nampak budak-budak sekolah nak pergi sekolah . Comei-comei je ^^







Stesen Kereta Api Bandung
Yeah dah sampai. Selepas hampir tiga jam perjalanan akhirnya kami sampai ke Stesen Kereta Api Bandung. Dekat sini toilet dia bersih kot, so kalau nak terkucil dekat sini, silalah membuang dengan selesanya. Dekat sini pun ada kedai grocery , so belilah apa korang nak beli dekat sini yer.


seperti biasa, senyuman lebar Cik Ezny mengambarkan rasa di hati

  bersih dan selesa.

Okay tu jelah sedikit sebanyak pengalaman Cik Ezny naik train dari Jakarta ke Bandung. InsyaAllah kalau ada kesempatan, Cik Ezny cerita tempat-tempat menarik di Bandung pulak. Adiosss.

p/s: Sorry entry pendek je, Cik Ezny just cerita pengalaman je tapi tak isi sekali harga-harga.  Hope entry kali ni membantu kepada yang memerlukan. 

Assalamualaikum ^^

Monday, July 7, 2014

SUSU KAMBING ONLINE : NINA KAMENG

Assalamualaikum....
Alhamdulillah hari ni sudah hari ke-9 kita umat Islam berpuasa di Bulan Ramadhan.....

To those yang tengah tercari-cari susu kambing yang sesuai untuk diminum bila bersahur atau berbuka apa kata uolls try susu kambing berperisa coklat daripada Nina
kameng. Alhamdulillah puasa-puasa ni permintaan Susu Kambing Nina Kameng meningkat, rezeki bulan Ramadhan. Stok susu pon dah habis. Cik ezny baru repeat stock Nina Kameng.

Dulu Cik Ezny just tolong-tolong my sis jual Nina Kameng ni, tapi macam permintaan pun mengalakkan now Cik Ezny dah jual Nina Kameng.....Yeahhh!!!

So kalau kekorang nak beli and try susu kambing ni..... dont be shy-shy just SMS/WHATSAPP/CALL Cik Ezny di 01123459919 ...... Kalau nak bertanya sahaja pun boleh just PM me.

Kenapa yang tak tahu pasal Nina Kameng ni, biar Cik Ezny cerita sikit. Susu Kambing Nina Kameng sesuai untuk kanak-kanak satu tahun keatas dan juga digemari oleh orang dewasa. Senang cerita pelbagai lapisan umur boleh minum lah.

Macam cik ezny bagitahu ari tu, senang sangat nak buat dia . Takpayah tambah gula,Takpayah tambah susu pekat. Terus isi serbuk susu Nina Kameng dalam cawan tambah dengan air panas..... Taraaa dah siap. Senang kan, macam buat air instant , tp yang ni berkhasiat punya. Kalau cik ezny selalu isi dua sudu untuk satu mug, tapi terpulang kepada selera masing-masing


Stok baru sampai.... Lai-lai , beli sama Cik Ezny 


 tengok bungkusan je pon da nampak osem kan, kalau rasa, bertambah-tambah osem lagi ^^


Baru je post pada pelanggan dari Kelantan. Dia borong terus lima..... Terbaikkk!!!

Monday, April 14, 2014

Tips ke Indonesia



Assalamualaikum ....

Entry lepas cik ezny cerita pasal pengalaman cik ezny terbang bersama KLM dari KL ke Jakarta. Untuk membaca pengalaman Cik Ezny terbang bersama KLM sila click sini. Entry ni cik ezny akan bagi sikit tips untuk ke Indonesia. Harap tips yang cik ezny bagi ni membantu korang-korang.

1. Passport 
Ok passport sangat penting yer untuk ke Indonesia, yelah kita nak pergi luar negara kan. Pada korang-korang yang dah ada passport korang kena pastikan expired date passport korang lebih dari 6 bulan. Kalau tak cek betul-betul nanti, korang tak lepas pergi Indonesia cik ezny tak tahu. Korang nanges jela kat airport tu nanti ea....hihihi
2. Tukar Ringgit kepada Rupiah 
Untuk convert duit dari RM ke apa-apa mata wang pun yang paling penting kta kena beli yang murah. Sebab kita tengah cerita pasal pergi Indonesia , cik ezny bagi tips macam mana nak tukar ke rupiah la yer. Tips cik ezny ni khas untuk orang kedekut macam cik ezny, pada yang malas nak mencari and sanggup beli mahal korang boleh tukar dekat KLIA or airport je.
Macam cik ezny hari tu , cik ezny usha pengurup wang dekat Temerloh mahal dorang jual 0.329 tak silapnya. Memang tak la kan cik ezny nak tukar kat situ,  pastu kawan cik ezny kata dekat Giant Nilai dorang jual 0.297 tak silap cik ezny. Terus suruh dia tukar kat situ je. Bagi yang tak faham macam mana nak tengok mahal ke murah meh cik ezny terangkan sikit.

p/s: untuk kira ni korang kena buang 000 yang kat belakang tu , kira kalau 3 juta jadi 3000 jelah . Pastu korang kira.

Konon la kan kalau cik ezny nak dapatkan 3 juta rupiah dekat Temerloh dengan  harga 0.329

Rupiah 3 juta x 0.329 = RM 987 (duit RM yang cik ezny kena bayar)

Tapi kalau cik ezny beli dekat nilai tu untuk dapatkan 3 juta rupiah jugak tapi dengan harga 0.297

Rupiah 3 juta x 0.297= RM 891 (duit RM yang cik ezny kena bayar)

Nampak tak beza dia?? kalau RM 987-RM891= RM 87 (Kalau cik ezny tukar dekat Temerloh cik ezny rugi RM 87 tau)

Kalau korang terdesak sangat tak jumpa tempat murah kalau boleh janganlah convert dekat KLIA or aiport sebabnya sangatlah mahal. Cik ezny tengok dekat KLIA 0.34 macam tu . Kalau nak tukar dekat aiport Jakarta jele tak silapnye 0.31 so murah la lagi kan.

Cik ezny dah bagi tahu korang lah yang buat keputusan sendiri. Selamat beramal ....hihihi

3.  Makanan
Pasal makanan pulak kalau boleh korang jangan la buat rancangan fear factor makan makanan tepi-tepi jalan. Bukan menidakkan diaorang and bukan kata makanan kat tempat macam tu tak bersih tapi perut korang tu tahan ke kalau apa-apa jadi. Tak best nak pergi jalan woo kalau perut sakit. So elok cari kedai makan jela.
Ok dari pemerhatian cik ezny makanan dekat sana tak delah murah sangat. Standard harga macam dekat sini juga.  Untuk belajaran bersama cik ezny sekali pernah kena tipu masa makan dekat food court Pasar Baru , Bandung. Tak tahulah kitaorang kena tipu atau salah faham tapi cik ezny tak puas hati betul. Lain kita minta lain dorang bagi. kata harga lain, suruh bayar harga lain. Sudahlah malas nak fikir, cik ezny jadikan pengalaman tu sebagai pengajaran di negara orang. Tapi ingat yer korang-korang kalau nak pilih makanan pastikan dorang bagi menu yang ada harga. So dorang tak boleh nak kelentong kita kan.....huhhh.
Tapi yang pasti makanan dorang sedap , kecuali KFC ....huhu, sos dia masin kot.

4. Hotel
Untuk penginapan, kitaorang masa kat Jakarta tidur dekat Senin Indah Hotel. Dekat luar nampak macam budget Hotel tapi dalam bilik selesa je macam Hotel 4 bintang dekat Malaysia. Tapi yang tak bestnye, dorang kata tak boleh 3 orang satu bilik. Kitaorang dah book 3 bilik untuk 8 orang , sampai-sampai sana kata tak boleh 3 orang satu bilik so terpaksalah kitaorang ambil satu lagi bilik. Huh !
Tapi dorag kata memang dekat Jakarta susah cari Hotel yang dorang bagi masuk ramai-ramai. So korang carilah betul-betul yer, jangan jadi macam kitaorang ni.....huhu. (Not Recommended )
Dekat Bandung kitaorang tidur dekat Hotel Asoka, tempat dia oklah. Service pun okay, sarapan pon ada . Siap hantar bilik lagi kau jah, kau mampu?? haha.
So yang paling penting sebelum korang book bilik korang tengok la dulu review orang yang dah penah pergi . Korang boleh book hotel dekat Agoda , Asiarooms atau tripadvisor.

5. Supir
Pasal supir korang boleh usha dari Malaysia. Macam-macam harga dorang tawar, pandai korang la nak pilih mana satu. Macam kitaorang punya rasanye mahal sikit kot, mungkin ada yang lai murah. Sebab kitaorang bukan ikut jadual dia, kitaorang ikut jadual kitaorang dan tempat yang kitaorang nak pegi. Terima kasih pada Ijan yang sanggup melayan kerenah kami-kami ni sepanjang tiga hari dua malam di Bandung.

6. Bahasa
Macam yang korang dah tahu, bahasa Indonesia tak jauh beza pun dengan bahasa kita. So senang nak faham . Tapi masa dekat sana banyak kali jugak cik ezny soh dorang ulang tayang apa dorang cakap  sebabnya tak berapa nak faham apa dorang cakap. Satu je yang cik ezny rasa penting la kalau korang beli simcard dekat sana pastu korang nak top-up , korang jangan kata ak top-up tapi kata nak 'pulsa' . Cik ezny kata nak beli top-up dekat Stesen Kereta Api dekat Bandung , pakcik tu buat dek je. "Ngak ada , ngak ada" sombong bebeno. Cik ezny ni jarang tengok sinetron jadi kemahiran berbahasa Indonesia cik ezny ni kurang la sikit......

7. Berapa Duit Nak Bawak
Bergantung jugak sebenarnya, sebab supir kitaorang nak duit Malaysia. So dari segi pembelanjaan penginapan dan supir kitaorang dah tak tukar duit rupiah. Hari tu aku tukar 4 juta lebih . Mula-mula dekat Malaysia tukar RM 1100 dapat 3 juta lebih. Pastu sebab duit rupiah dah habis jadi kitaorang tukar lagi RM 300 so dapat 1 juta. 4 juta lebih tu cik ezny share dengan my sis. Dengan duit tu kitaorang makan , shopping, lepas tu shopping lagi dan shopping lagi....huhu.
Tapi kalau korang kena bayar duit hotel and supir dalam rupiah. Korang agak-agak la berapa nak tukar. Yang penting bawa la sekali duit ringgit, senang nak tukar kalau tak cukup duitkan.

Masa Cik Ezny dekat Pasar Baru, Bandung ada satu family dari Malaysia habis duit cash rupiah. Duit cash Malaysia dia tak bawak then tak tukar pulak kad bank untuk international. Hah, apa nak kata . Satu family sekali dengan nenek atukpun ada. So all my friend.... Cik Ezny menyeru kepada kawan-kawan sekalian silalah pastikan perkara-perkara macam tu tak jadi dekat korang.


Semoga perkongsian cik ezny memberi manfaat pada semua.... Selamat melancong pada yang akan ke Indonesia. ^^