Geng Budak Malas ^^

Tuesday, April 21, 2015

Pengalaman di Pulau Tioman (3 hari 2 malam)

Asslamualaikum semua...
And heyy again ^^

Alhamdulillah, 17/03- 20/03/2015 lepas my sis, my friend Mira and I berkesempatan pergi ke Pulau Tioman walaupun masing-masing sibuk dengan kerja yang pastinya tak pernah habis.
Kerja sebagai pembantu akauntan and buat online business pada waktu yang sama memang gila penat. Boleh dikatakan tak ada life. Seriously , bila nak cuti tu rasa nervous je sebab takut nanti kerja bertimbun-timbu. Takut customer marah kalau tak balas whatsapp.



Tapi bila Cik Ezny fikir , I'm not a robot , I still a human so Cik Ezny pejam mata ketat -ketat, persetan kan kerja-kerja tu semua. JOM PERGI BERCUTI.....hohoho.

Percutian kali ni, fully di bawah tanggungjawab Mira aka pengetua Smart Reader Kids cawangan JB, muda-muda dah jadi pengetua yer kau Mira....huhu . Dia yang pilih Pulau Tioman. Actually kitaorang dalam dilema nak pilih Penang or Tioman. Tapi akhirnya kitaorang pilih Tioman sebab Tioman tak jauh sangat macam Penang. Kesian kat Mira kot kalau pergi Penang, dia orang JB , tak pusing satu Malaysia kalau pergi sana. So Tioman tengah -tengah dari Johor tak jauh dari Temerloh Pahang pun tak jauh. Siapa kata Johor Pahang tak boleh berbaik. Hak... kitaorang kamcing gila babas kot. Okay, cukup sejarah hubungan kami. Jom Cik Ezny cerita pasal Pulau Tioman pulak yee.

Kitaorang pergi Pulau Tioman 3 hari 2 malam. 2 malam tidur pulau , 1 malam tidur Mersing. So 4 hari tiga malam kami-kami bercuti

Aku and adik aku sampai Mersing pun dah malam, so kitaorang tidur Hotel Budget dekat Mersing , satu malam RM70 . Esok pagi nya pukul 7 pagi kitaorang siap-siap pergi Jeti. Tak jauh pun dari Hotel Budget kitaorang tu , parking kereta kena bayar RM15 untuk 3 hari. Masa ni parking yang ada gate tutup lagi, ada sorang pakcik ni datang jumpa kitaorang kata boleh parking dekat tempat dia. Mula-mula tu risau la gak kan, kita bukan biasa pun dekat situ. Tapi jangan risau kawan-kawan, ramai lagi orang lain parking dekat kawasan rumah pakcik tu. Tak berpagar tapi dalam kawasan rumah dia so masih selamat lagi la kan.

Dah siap parking kereta bagai, kitaorang pergi ambil tiket, sebab kitaorang dah book dengan agent. So sampai sana just ambil tiket and buat bayaran.

Perjalanan dari Jeti Mersing sampai ke Pulau Tioman dalam 2 jam ke 2 jam setengah. Bapak lama rasanya, tapi no worries kalau korang tak tahu nak buat apa, perkara paling berfaedah yang boleh korang buat adalah tidur. Yes tidur.... sebabnya kepada yang mabuk laut korang akan pening. So tidur jelah yer...huhuhu. Kalau rasa nak buat benda faedah lain, korang bolehlah melihat keindahan laut dari luar tingkap. Hak !

SEJARAH PULAU TIOMAN

To those yang tak tahu Pulau Tioman terletak di Rompin pentadbiran Pahang. Tapi Jeti Mersing ,adalah Jeti yang paling popular kalau nak pergi Pulau Tioman. So Cik Ezny membuat rumusan perjalanan feri dari Mersing lagi cepat berbanding jika naik dari Jeti Tanjung Gemok di Rompin kalau nak ke Pulau Tioman.

"Menurut kisah dongeng yang dipercayai penduduk tempatan, Tioman berasal dari sepasang naga. Pada zaman dahulu kala, sepasang naga suami isteri (naga jantan dan naga betina) meninggalkan Tasik Chini ke laut melalui Sungai Pahang. Dalam perjalanan, naga ini tertinggal kain cindai lalu berpatah balik. Malangnya, waktu itu ayam telah berkokok. Naga ini pantang mendengar ayam berkokok. Oleh sebab melanggar pantang, naga betina bertukar menjadi pulau. Sementara naga jantan bertukar mrenjadi Gunung Nenek Semukut iaitu sebuah gunung yang terdapat di Pulau Tioman." sumber Wikipedia

Dekat Pulau Tioman terdapat beberapa kampung
- Kampung Tekek
- Juara
- Air Batang
- Kampung Salang
- Kampung Mukut
- Kampung Genting

Kitaorang tidur dekat Kampung Salang, kampung Salang ni perhentian terakhir kalau naik Ferry kalau nak pergi kampung-kampung lain kena naik boat.

Kampung Salang ni , kata Miralah sini ramai orang datang nak Diving , tapi sebab baju Diving kitaorang takde and macam mahal je so kitaorang join Snorkeling jela . Tu pun dah okay, dapat tengok ikan-ikan yang comel-comel pengubat rindu dan ubat ketenangan.

Pakej kitaorang Snorkeling RM70 seorang , bilik Hotel RM140 semalam kitaorang tidur dua malam. So cost penginapan RM280. Oleh sebab kitaorang just guna agent untuk uruskan penginapan dan pakej Snorkeling , makanan tak termasuk sekali. So bila nak cari makan kitaorang jalan cari makan area kampung Salang tu. Kampung ni tak besar , nasib juga tak ambil pakej makan sekali kalau tak bosan jugak makan tempat sama je. Tapi tempat yang kitaorang suka lepak dekat sini lah. Sarapan, makan tengah hari and makan malam memang kat sini je. Tempat lain makanan best je, tapi sini suasana dia best lagi....hehe.



dekat sinilah restaurant kitaorang selalu makan. Makanan boleh tahan sedap and harga pun tak mahal sangat.

 Tempat kami-kami melepak


Okaylah jom tengok gambar masa dekat Pulau Tioman ^^


UNDER WATER








 


hasil tangkapan dengan camera under water yang kitaorang sewa RM60.

Aku ni bila dalam air mula la emotional , excited je jumpa ikan. Banyak kali Snorkeling pun setakat ni tak bosan lagi. Argghh rindunyee.... 
KAMI-KAMI

(Gambar serius bersepah, malas nak susun...hehe)





Cik Ezny  pakai baggy shirt size kecil dari Desyacollection

t-shirt plain size kecil also dari desyacollection





Hey awak, saya dekat sini. Thanks datang ikut saya ( abaikan aku yang sedang mengarut)




SALANG PUSAKA RESORT
Satu bilik RM140 satu malam. Kitaorang tidur dua malam so RM280


 
luar bilik serius cantik macam rumah ala-ala kampung gitu, dalam...ermmm. But not too bad, masih selesa walaupun Mira agak stress sebab bilik tak macam expectation dia. Chill Mira, next time kita tidur Shangri La pulak... hehe


Kampung Tekek 
Dekat Pulau Tioman ni tax free , tapi rasanya tak ada la murahnya. Tapi murah la jugak kot. Kalau nak murah sikit boleh la beli coklat dekat Kampung Tekek. Tapi pergi kedai duty free tau, jangan pergi kedai biasa. Kedai biasa mahal sikit. Kononnya pergi Kampung Tekek nak keluar duit, sebab cash dah habis. Confident keluar RM200 je, kat situ ada BSN je. Dan dan beli coklat habis RM150. Sengal... Nasib tinggal sehari je. Cukup la RM50 tu nak buat makan malam. Kalau nak pergi kedai tax free ni korang kena jalan sikit, kena lalu sekolah dulu baru jumpa. Bukan dekat kedai banyak-banyak depan Jetty tu yer.


Budget untuk percutian kali ni tak sampai RM300 seorang termasuk makan .
Oraitee , setakat ini sahaja cerita Cik Ezny. Harap membantu dan memberi manfaat kepada yang memerlukan. Adiosss . 
Assalamualaikum ^^

*Gila happy dapat bercuti dengan korang berdua , baring atas pasir malam-malam. Borak-borak pasal zaman-zaman kolej. Gila lama aku tak berborak dengan orang lama-lama selain nuna. Aku harap bersahabatan kita akan terus kekal sampai bila-bila. Ada masalah or nak pergi jalan, bagitahu aku. Pandai-pandailah kitaorang korek tabung pergi jalan-jalan sama-sama...hehehe. Love both of you . XOXO

38 comments:

  1. boleh dapatkan contact agent yang korang guna tak?? saya pun bercadang nak ke sana nanti

    ReplyDelete
  2. boleh dapatkan contact agent yang korang guna tak?? saya pun bercadang nak ke sana nanti

    ReplyDelete
  3. so total gi tioman nie dlm berape 1 kepala??...nk contact agent jgk...igt nk g hjung bln nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami hari tu tak sampai RM300 seorng sis. Kami tak ambil pakej makan sekali. Kami makan dekat kedai area situ je ....

      Delete
    2. nmpk cm bez je..hehhehe...ok2...nnt bleh x bg contact no org 2...tq

      Delete
  4. boleh dapatkan contact agent yang korang guna tak?? saya pun bercadang nak ke sana nanti
    pls reply to cs4@hai-ianfreight.com.my, plzz..tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya cuba cari balik ya sis.... minta maaf lmbat balas. nanti saya inform balik

      Delete
  5. boleh dapatkan contact agent yang korang guna tak?? saya pun bercadang nak ke sana nanti
    pls reply to cs4@hai-ianfreight.com.my, plzz..tqvm

    ReplyDelete
  6. hi, bole x sy nk contact agent tu jgk? please reply to cherrybombz91@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Salam sis,boleh x share no. contact agent yg sis ambik...insyallah bulan dpn klu jd nk pg.. nnt anta no. contact tu di ain.yusof@ymail.com.. thanks sis 😊

    ReplyDelete
  8. hi, boleh saya dapatkan contact agent tu tak? pls reply to aqilamdnoor123@gmail.com

    ReplyDelete
  9. hi, boleh saya dapatkan contact agent tu tak? pls reply to aqilamdnoor123@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum..
    JOM BERCUTI KE SABAH.
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke Sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
    En Roslan 0168392919 (whatsapp)
    Email : borneoukinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Email kan detail ragazzakristal@gmail.com

      Delete
    2. Email kan detail ragazzakristal@gmail.com

      Delete
  11. Menarik...nak no contact agent boleh? :)

    ReplyDelete
  12. Menarik...nak no contact agent boleh? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnta maaf, no agent terhilang pula. Tukar phone ari tu... sort xdpt mmbntu

      Delete
    2. Mnta maaf, no agent terhilang pula. Tukar phone ari tu... sort xdpt mmbntu

      Delete
  13. terimakasih atas info .bole minta no agen tak ?

    ReplyDelete
  14. Assalam..blh bg no ctct agent?? Tq.. n_aida72@ yahoo.com

    ReplyDelete
  15. Assalam..blh bg no ctct agent?? Tq.. n_aida72@ yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... Mnta maaf, no agent ilang pulak 😅

      Delete
    2. Wsalam... Mnta maaf, no agent ilang pulak 😅

      Delete
  16. Assalamualaikum tuan blog @ readers sekalian.
    saya abang wan, tidak asing di Tioman island hehe
    abang nak bg tahu abang ada jual tiket feri (mersing-tioman-mersing) @ (tg gemok-tioman-tg gemok)...

    boleh terus melawati http://www.percutianpulautioman.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum.. selamat malam..
    Maaf tuan blog, abang wan tioman disini :-)

    jika tuan puan ingin mendapatkan ticket feri boleh layari link sebelah -->> Booking Ferry Ticket
    © www.percutianpulautioman.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum, salam sejahtera & selamat malam. saya ingin memperkenalkan disini, saya abang wan pulau tioman, sekiranya tuan puan yang membaca komen ini ingin membeli ticket ferry ke Pulau Tioman, boleh lah menghubungi saya. saya wakil sah penjual ticket ferry..

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Peace be upon u , good night everyone. I would like to introduce myself , i'am Abang Wan Tioman Island , if all of you who read this note want to buy a ferry ticket to Tioman , can contact me . My legal representative ferry ticket seller .. Check - out:


    August Ferry Schedule 2016

    ReplyDelete
  20. PENGKHIDMATAN PAKET TOUR DAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT INDONESIA.

    Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Padang dan Bukittinggi, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami menyediakan PAKET TOUR UNTUK PADANG dan BUKITTINGGI, BANDA ACEH, MEDAN, JAKARTA dan BANDUNG, JOGJAKARTA, SURABAYA, BALI MUSLIM TOUR, dan LOMBOK.

    Dan kami juga mempunyai PENGKHIDMATAN KENDERAAN SAHAJA dengan harga yang sangat berpatutan untuk PADANG dan BUKITTINGGI, ACEH, MEDAN, JAKARTA dan BANDUNG dengan driver yang mesra, educated, baik hati, sopan, suka menolong dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pengkhidmatan pada pelancong dari Malaysia.

    Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya.

    Contact person :

    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah ( Tour & Transportation Manager )
    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    FB :https://www.facebook.com/riko.kitaholidays
    www.kitaholidays.cf

    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Hai nak tanya sewa camera under water tu kat mana ya

    ReplyDelete
  23. Penapis Air alkali BioUltra / BioUltra water Filter Alkaline

    Pelbagai Produk Dispenser Water Filter & Master Filter (OutDoor) – Jimat Tenaga

    • Alkaline WaterFilter – 6 Filters – RM599
    • 2 Suhu Panas & Sejuk (TableTop & Stand - RM899 – 1498)
    • 3 Suhu Panas, Normal & Sejuk (TableTop & Stand - RM1299-RM1499)
    • Gold Master Filter– 7 Layer (Fiber - Outdoor) RM799
    • Titanium Master Filter – 9 Layer (Fiber - Outdoor) RM999

    Producing High Qualiti alkaline water ph 7-9
    ‘Siap Pasang Baru Bayar’
    Harga Termurah di pasaran drpd segi kualiti, brand, rekabentuk dan harga
    Warranty 12 – 18 Bulan
    Filter import dari Korea (ada sijil halal)
    Pemasangan terus ke kediaman @ Pejabat anda

    Hubungi – Whatapps/ Call / SMS: 017 8895 990 - Farid
    http://penapis-air-bioultra.blogspot.my/

    ReplyDelete
  24. Cantiknye coral...geram sgt2...kami plan nk gi tioman next year...

    ReplyDelete
  25. Memang best sangat2 masa pergi ke pulau tioman . tak rugi kalau pergi ke sana. Rasa nak pergi lagi lain kali.

    ReplyDelete
  26. pakej bas menarik ke Pulau Tioman dr Terminal Bersepadu Selatan (TBS)ke (Jeti Tanjung Gemok) dari pukul 4 pagi, 9 pagi, 3 petang, dan 11 malam. Manakala, untuk perjalanan balik pula, dari Jeti Tanjung Gemok ke Terminal Bersepadu Selatan pada pukul 8.30 pagi, 12.30 tengah hari, dan 10 malam.

    ReplyDelete