Geng Budak Malas ^^

Saturday, August 27, 2011

Cara Buat Doodle

Assalam korang-korang

Hari ni aku nak tunjuk cara-cara buat doodle menggunakan PhotoScape. Kepada yang tak de PhotoScape korang download sini ok.
Kalau korang ekot step-step ni insyaAllah jadilah doodle korang, korang pandailah ekot kreatif tangan korang ok ^^


2. Then tekan menu ok

3. Lepas korang dah tekan menu tu korang pilih new photo. Untuk saiz tu untuk width: 400 and height :500. Tak yah besar-besar sangat tak pe untuk buat doodle korang je pon ^^


4. Untuk buat doodle korang boleh pilih bentuk kat simbol or dekat tempat shape biase. Aku suka pakai simbol sebenar nya, lebih banyak pilihan. Tapi ekot kreatif korang la yer

5. Bentuk ni aku pilih kat simbol untuk jadikan sebagai bentuk muka. Korang boleh pilih bentuk bulat pon boleh untuk muka.

6. Taraaa, siap dah.... kalau korang perasan aku just guna bentuk bulat and bentuk2 lain kat tempat shape dan simbol. Dah jumpa bentuk-bentuk ni semua korang gabung-gabung kan bentuk tu semua, and pilih la warna-warna yang sesuai ok ^^

p/s- Gud Luck... Semoge berjaya ok ^^

5 comments:

  1. mata buat macam mne izny?

    ReplyDelete
  2. hehe... sy just wat 2 bulat je ... satu itam satu putih then gabungkn ^^

    ReplyDelete
  3. pilih kat tmpat simbol...
    okeys ...sesame ^^

    ReplyDelete